Peniaze z rezervy vlády majú obce z troch okresov PSK na svojich účtoch

09.10.2009 Prešov

Finančné prostriedky vo výške 900. 000 eur (27, 11 milióna eur), ktoré na svojom augustovom výjazdovom rokovaní vo Svidníku vyčlenila vláda SR na rekonštrukciu ciest poškodených minuloročnými povodňami v Prešovskom kraji, ...
Povedal to dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ Úradu PSK a poslanec NR SR Stanislav Kubánek (Smer–SD).
Zároveň informoval, že peniaze už dostali aj samosprávy 49 obcí a štyroch miest v okresoch Bardejov, Svidník a Stropkov. Vyčlenila ich vláda zo svojej rezervy, a to v celkovej výške 2.957.437 eur (89,096 milióna Sk)
Primátor Bardejova Boris Hanuščák dnes konštatoval, že mesto dostalo z rezervy vlády 677.413 eur (20,47 milióna Sk). \"Budúcu stredu (14. 10. ) začíname rekonštrukciu parku a mlynského náhonu v poslednej časti mestskej pamiatkovej rezervácie, ktorá ešte nebola rekonštruovaná, \" uviedol Hanuščák. Dodal, že najnutnejšie rekonštrukčné práce, ktoré súvisia s ochranou a zveľaďovaním pamiatok v centrálnej zóne, budú môcť aj vďaka tejto dotácii ukončiť záverom budúceho roka. Do dvoch týždňov by sa podľa neho mali začať aj práce na opravách ciest poškodených povodňami.
\"Z rezervy vlády boli mestu Svidník pridelené finančné prostriedky v čiastke 500.000 eur (15,06 milióna Sk) na dobudovanie domu kultúry. Tieto peniaze nám nabehli na účet ešte 24. septembra. My sme už rozbehli proces verejného obstarávania, máme zaktualizovaný projekt a všetky veci sú pripravené na to, aby sme tieto finančné prostriedky mohli vyčerpať, \" konštatoval primátor Svidníka Michal Bartko a dodal, že po výbere dodávateľa sa okamžite začnú stavebné práce.
Proces prípravy projektovej dokumentácie a verejného obstarávania začalo realizovať aj mesto Stropkov, ktoré z rezervy vlády dostalo vyše 264.000 eur (7,95 milióna Sk) na dokončenie rekonštrukciu kaštieľa, opravu kultúrneho zariadenia a športovej haly.
Vláda SR na svojom výjazdovom zasadnutí 26. augusta 2009 vo Svidníku schválila pre okresy Svidník, Stropkov a Bardejov finančnú podporu vo výške 8,3 milióna eur (250 miliónov Sk). Väčšie sumy uvoľnila napríklad na rekonštrukciu úsekov ciest poškodených počas vlaňajších povodní, rekonštrukcie športovísk v týchto okresoch či výstavbu bytových jednotiek nižšieho štandardu vo Svidníku. Protipovodňovej ochrany by sa mali dočkať mestá Bardejov, Stropkov, Svidník a Giraltovce. Vo Svidníku má vyrásť priemyselný park, ktorého prípravu aj samotnú výstavbu má podporiť ministerstvo hospodárstva.
 

Vyberte región